ایمونوتراپی چیست یکی از سوالاتی است که برای افراد مبتلا به بیماری سرطان به وجود میآید. این روش درمانی با هدف کمک به تقویت سیستم ایمنی افراد در جهت مقابله با بیماری سرطان، به وجود آمده است. روشهای مختلفی برای به کار گیری این روش درمانی وجود دارند که بسته به شرایط بیمار و تشخیص پزشک ممکن است از هر کدام از این روشها استفاده شود. این روش درمانی برای درمان انواع مختلفی از سرطانها همچون سرطان پوست، سرطان ریه، سرطان کبد، سرطان کلیه و… کاربرد دارد. همچنین جالب است بدانید انواع مختلفی از ایمونوتراپی برای درمان بیماران وجود دارند که هر یک تاثیرات منحصر به فرد و متفاوتی بر روی بدن بیماران جهت درمان میگذارند.
ایمونوتراپی چیست؟
ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی یکی از بهترین روشها برای درمان سرطان به حساب میآید که با اثر گذاشتن و تقویت کردن سیستم ایمنی سبب میشود این سیستم بتواند راحت تر با سرطان مبارزه کند. جالب است بدانید روش ایمونوتراپی نوعی درمان بیولوژیک به حساب میآید و این به آن معنا است که برای کمک به سیستم ایمنی از مواد و داروهای زیستی استفاده میکنند که توسط سامانههای زنده ساخته شدهاند. در واقع هدف استفاده از این روش درمانی، افزایش قدرت سیستم ایمنی، بهرهمندی از آن برای پیشگیری، کنترل و مبارزه با بیماری سرطان است.خوشبختانه این روش نتایج بسیار خوبی دارد و اغلب افرادی که از روش ایمونوتراپی برای درمان خود استفاده کردند، نتیجه مناسب و مطلوبی گرفتند.
بیشتر بخوانید: سرطان دهانه رحم
کاربرد ایمونوتراپی چیست؟
در خصوص کاربرد روش ایمونوتراپی لازم است ذکر کنیم که این روش یکی از بهترین روشهای درمانی بیمارهای سرطانی به حساب میآید که هدف اصلی آن تقویت سیستم ایمنی بدن افراد است تا بتوانند با سلولهای سرطانی مبارزه کنند.
این روش درمانی کاربردهای بسیاری در درمان برخی از سرطانها همچون سرطان معده، سرطان ریه، سرطان پوست و… دارد. با توجه به نتایج خوب این روش درمانی، بسیاری از پزشکان ترجیح میدهند از آن برای درمان بیماران استفاده کنند.
انواع ایمونوتراپی
همان طور که پیش از این ذکر کردیم، ایمونوتراپی یکی از روشها برای درمان بیماری سرطان به حساب میآید. این روش دارای انواع مختلفی بوده که در ادامه به شرح و توضیح هر یک از این روشها خواهیم پرداخت.
- تعدیل کنندههای سیستم ایمنی: در این روش داروهایی به بیمار تزریق میشود که سبب میشوند پاسخ سیستم ایمنی نسبت به سرطان افزایش یابد. برخی از این داروها بر روی بخشهای خاصی از دستگاه ایمنی موثر هستند و برخی دیگر از تعدیل کنندهها تاثیر کلی تری میگذارند.
- انتقال سلولهای تی (T-Cell Transfer Therapy): در این روش از ناحیه تومور سلولهای تی برداشته شده و آن دسته از سلولهایی که عملکرد مناسب و خوبی در برابر سرطان داشتند در محیط آزمایشگاه تغییر داده میشوند تا قدرت آنها افزایش یابد.
این امکان برای این سلولها در محیط آزمایشگاه فراهم میشود که رشد یافته و تکثیر شوند. در نهایت سلولهای T به دست آمده به صورت وریدی به بدن افراد تزریق میشوند تا بدن بتواند قوی تر از قبل با بیماری سرطان مبارزه کند.
- پادتنهای مونوکلونال (Monoclonal Antibodies): یکی دیگر از روشهای ایمونوتراپی استفاده از پادتنهای مونوکلونال است که پادتنهایی هستند که در آزمایشگاه توسط دستهای از سلولها و کلونها ساخته میشود. به عنوان مثال برخی از این پادتنها سعی میکنند با متصل شدن به سلولهای سرطانی، آنها را علامت گذاری کرده تا سلولهای ایمنی بدن بتوانند راحتتر آنها را شناسایی و نابود کنند.
- مهار کنندههای سلولهای نظارتی: سلولهای نظارتی انواعی از سلولها هستند که بررسی میکنند که سلولهای ایمنی بیش از حد طبیعی واکنش دفاعی نشان ندهند.
بنابراین زمانی که داروهای مهار کنندههای سلولهای نظارتی به افراد تزریق شود، بر روی سلولهای نظارتی تاثیر کرده و آنها را مسدود میکنند. در نتیجه این عمل به سیستم ایمنی این امکان داده میشود که فراتر از حد طبیعی و نرمال عمل کند. بنابراین با این اعمال سیستم ایمنی قادر خواهد بود با قدرت بیشتری به بیماری سرطان پاسخ داده و آن را نابود کند.
- واکسن درمانی: این واکسنها با واکسنهایی که به منظور پیشگیری از برخی بیماریها تجویز میشوند، بسیار متفاوت هستند. واکسنهای درمانی سبب قویتر شدن پاسخ سیستم ایمنی نسبت به بیماری سرطان و افزایش قدرت سلولهای ایمنی خواهد شد.
بیشتر بخوانید: فیبروم رحم
روشهای انجام ایمونوتراپی
شاید جالب باشد بدانید که ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی ممکن است به روشهای مختلفی انجام شود. در ادامه به شرح و توضیح هر کدام از این روشها خواهیم پرداخت:
- ایمنوتراپی به روش داخل وریدی Intravenous: در این روش داروی ایمونوتراپی به طور مستقیم به داخل ورید تزریق میشود.
- ایمونوتراپی به صورت دهانی oral: در این روش درمان به صورت قرص یا کپسول به بیمار داده میشود.
- ایمونوتراپی به صورت موضعی Topical: در این روش ایمونوتراپی به صورت کرم بر روی پوست مالیده میشود. معمولا از این روش برای درمان سرطانهای پوست استفاده خواهد شد.
- ایموتراپی به روش Intravesical: در این روش دارو به صورت مستقیم وارد مثانه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: چسبندگی رحم
کدام سرطان ها با ایمونوتراپی درمان میشود؟
شاید این سوال برای بسیاری از افراد به وجود آید که ایمونوتراپی برای کدام دسته از سرطانها موثر است. در پاسخ به این سوال باید بیان کنیم ایمنی درمانی در درمان انواع سرطانها مانند سرطان پوست، مثانه، سرطان ریه، سرطان کبد، سرطان پروستات، سرطان کلیه، سرطان سر و گردن، سرطان سیستم لنفاوی کاربرد داشته و خوشبختانه تجربه ثابت کرده این روش درمانی در درمان این اغلب این بیماریها بسیار موثر است.
البته لازم است توجه داشته باشید که عوامل مختلفی همچون ساختار ژنی تومور، پیشرفت سرطان و واکنشی که بدن بیمار نسبت به دارو میدهد، در نتیجه این روند درمانی بسیار موثر خواهد بود. لازم است بدانید که بسیاری از کشورهای جهان ایمونوتراپی را به عنوان روشی موثر در درمان سرطانها تایید کرده و برای بیماران تجویز میکنند. روند درمانی ایمونوتراپی نتیجه سالها بررسی و تحقیق بوده و در نهایت توانسته تاییدیه بسیاری از کشورها را کسب کند.
دانشمندان نهایت تلاش خود را به کار گرفتهاند که تشخیص دهند ایمنی درمانی در چه بیمارانی پاسخ بهتری ایجاد کرده و در کدام بیماران با شکست مواجه میشود. در نتیجه این تحقیقها افراد بیشتری میتوانند از این درمان برای بهبود سلامتی خود استفاده کنند.
در حال حاضر ایمونوتراپی نقش بسیار زیادی در بهبود وضعیت و بهبود سلامتی بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان دارد. با این وجود دانشمندان هنوز با تمامی قابلیتهای ایمنی درمانی آشنایی ندارند، بنابراین این شیوه درمانی همچنان برای تکامل و پیشرفت زمان نیاز دارد.
عوارض ایمونوتراپی چیست؟
یکی از نکات مهمی که لازم است پیش از بهره گیری از هر یک از روشهای درمانی به آن توجه کنید، عوارض احتمالی آن روش است.
معمولا عوارض ایمونوتراپی با سایر درمانهای رایج سرطان همچون شیمی درمانی متفاوت است. بهتر است عوارض ناشی از این روش درمانی به موقع شناسایی شوند تا بتوان آنها را کنترل کرد. معمولا عوارض ایمنی درمانی عوارض بسیار جزئی و ناشی از تحریک سیستم ایمنی است از جمله این عوارض میتوان به واکنشهای آلرژیک و حساسیت و علائم آنفولانزا اشاره کرد.
البته در برخی مواقع ممکن است عوارض جدی تری همچون اختلالات خود ایمنی پدید آیند که اگر این عارضه سریعاً با پزشک در میان گذاشته شود، میتواند قابل حل باشد.
به طور کلی لازم است بدانید که عوارض جانبی ناشی از این روش درمانی در هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. به عنوان شایع ترین عوارضی که بیمار در طی درمان خود با این روش درمانی تجربه میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- واکنشهای پوستی و آلرژی
- درد
- تورم
- قرمزی پوست
- خارش
- جوش و دانه دانه شدن
- تب لرز
- ضعف سرگیجه
- حالت تهوع یا استفراغ
- دردهای عضلانی یا مفصلی
- خستگی سردرد
- مشکل تنفس
- فشار خون کم یا زیاد
- تورم و افزایش وزن در اثر نگه داشتن مایعات
- تپش قلب
- اسهال
- خطر عفونت
- التهاب اندام
- گرفتگی سینوس
- زخم های داخل دهان
نتیجه گیری
بسیاری از افرادی که مبتلا به بیماری سرطان هستند، ممکن است با توجه به تشخیص پزشک ملزم به استفاده از داروهای ایمونوتراپی شوند. بنابراین آشنایی با این روش درمانی میتواند برای این افراد بسیار سودمند باشد. در این مقاله سعی کردیم شما را با تمامی نکات ایمونوتراپی آشنا کنیم.
سوالات متداول
این روش درمانی دارای مزایای بسیار زیادی بوده که از جمله آنها میتوان به عوارض جانبی بسیار کم، اثر بخشی بسیار به خصوص در بیماری سرطان پوست و کم بودن احتمال بازگشت بیماری پس از دوره درمان اشاره کرد.
بهتر است پیش از بروز علائم و عوارض این روش درمانی، در خصوص آنها اطلاعات کافی از پزشک خود دریافت کنید تا بتوانید از بروز آنها تا حد امکان پیشگیری نمایید. همچنین پیشنهاد میشود اگر مصرف داروهای ایمونوتراپی سبب ایجاد تغییرات در خلق و خوی شما شده از مشاور و روانشناس کمک بگیرید.
بله از آن جایی که برخی از عوارض این روش درمانی مدتها پس از اتمام دوره آن بروز پیدا میکنند، بهتر است در این دوره همواره تحت نظر پزشک باشید.