بارداری بعد از هیستروسکوپی، برای خانمهایی که از این تکنیک برای تشخیص و درمان مشکلات رحم استفاده میکنند دغدغهای بسیار مهم است. هیستروسکوپی در واقع یک روش کم تهاجمی و امن است که به منظور شناسایی و درمان بیماریهای رحم مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، اختلالاتی مانند فیبروم، پولیپ رحم، چسبندگی و… تشخیص داده شده و راهکارهای درمانی مناسب برای رفع آنها ارائه میشود. هیستروسکوپی در اغلب موارد باعث درمان مشکلات نازایی در زنان میشود و احتمال بارداری را افزایش میدهد، بنابراین جای نگرانی ندارد. در ادامه بیشتر راجع به این تکنیک و تاثیر آن بر بارداری صحبت خواهیم کرد.
احتمال بارداری بعد از هیستروسکوپی چقدر است؟
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، هیستروسکوپی روشی است که به کمک آن میتوان اختلالات و بیماریهای رحم را تشخیص داد. یکی از شایعترین مشکلاتی که به کمک هیستروسکوپی مورد بررسی قرار میگیرد علت سقطهای مکرر است. از آنجا که تشخیص هر بیماری اولین قدم برای درمان آن است، بنابراین تشخیص این موضوع نیز برای کمک به بارداری و جلوگیری از سقطهای مکرر تاثیر بسزایی دارد.
علاوه بر آن، مشکلاتی مانند چسبندگی رحم و لولههای فالوپ، آندومتریوز و… که علت بسیاری از ناباروریها هستند، با استفاده از روش هیستروسکوپی تشخیص و درمان میشوند. بنابراین شانس حاملگی بعد از هیستروسکوپی به شکل ویژهای افزایش پیدا میکند. بر اساس آمارهای به دست آمده، خانمهایی که برای درمان مشکلاتی مانند آندومتریوز یا پولیپ رحم تحت هیستروسکوپی قرار میگیرند، شانس موفقیت و بارداری آنها ۵۰ درصد افزایش پیدا میکند. البته در معدود مواردی بسته به وضعیت جسمانی بیمار، نوع هیستروسکوپی، نحوه واکنش بدن و… ممکن است احتمال بارداری بعد از این تکنیک کاهش پیدا میکند.
بیشتر بدانید: بزرگ شدن شکم بعد از عمل هیسترکتومی
چرا برای بارداری بعد از هیستروسکوپی باید صبر کرد؟
پزشکان توصیه میکنند که برای بارداری بعد از هیستروسکوپی عجله نکرده و مدت بیشتری صبر کنید. در صورتی که این تکنیک را برای تشخیص مشکل ناباروری انجام میدهید لازم است که بعد از گذشت یک ماه یا یک چرخه قاعدگی، اقدام به بارداری کنید. اما در صورتی که هیستروسکوپی را برای درمان مشکلاتی مانند فیبروم رحم، آندومتریوز یا پولیپ رحم انجام دادهاید، باید اجازه دهید که بافتهای داخل و دیواره رحم به طور کامل ترمیم شوند و شرایط مطلوب برای لانه گزینی و باروری تخمک فراهم شود. اغلب پزشکان توصیه میکنند که جهت اطمینان از توانایی رحم برای باردار شدن و جلوگیری از سقط، سه ماه بعد از هیستروسکوپی اقدام به بارداری کنید.
بیشتر بدانید: علت پا درد بعد از عمل هیسترکتومی
تاثیر هیستروسکوپی بر باروری
هیستروسکوپی یک روش تشخیصی و درمانی است که به کمک آن میتوان مشکلات درون رحمی را بررسی و راهکارهای مناسب برای درمان آنها را دریافت کرد. بنابراین بارداری بعد از هیستروسکوپی هیچ مانعی ندارد و در بسیاری موارد شانس بارداری بعد از این روش افزایش پیدا میکند.
در صورتی که علت ناباروری وجود پولیپ در داخل رحم باشد، هیستروسکوپی با شناسایی این مشکل و کمک به برداشتن پلیپها، به بهبود باروری کمک میکند. اگر ناباروری به وجود شکافهای رحمی مربوط باشد، در طول هیستروسکوپی این موارد شناسایی شده و مورد درمان قرار میگیرند و در نتیجه شانس باروری بیشتر میشود.
بیشتر بدانید: شکل واژن بعد از عمل هیسترکتومی
چند وقت بعد از هیستروسکوپی باردار می شویم
زمان بارداری بعد از هیستروسکوپی، یکی از سوالاتی است که اکثر افرادی که تحت هیستروسکوپی قرار میگیرند آن را مطرح میکنند. به طور کلی بارداری بعد از این تکنیک به نوع جراحی که انجام دادهاید و علت انجام آن بستگی دارد. اگر هیستروسکوپی از نوع تشخیصی بوده و مداخله درمانی صورت نگرفته است برای اقدام به بارداری باید به اندازه یک سیکل قاعدگی صبر کنید. اما در صورتی که هیستروسکوپی درمانی انجام دادهاید برای اقدام باید سه ماه صبر کنید. در این مدت بافت و دیواره رحم به خوبی ترمیم یافته و شرایط لازم برای پذیرش تخمک و رشد و پرورش آن فراهم میشود.
موارد قابل توجه قبل از بالا بردن احتمال بارداری بعد از هیستروسکوپی
زمانی که برای بالا بردن احتمال بارداری، تحت درمان هیستروسکوپی قرار میگیرید پزشک برای بیحسی، از داروهای آرامبخش استفاده میکند. همچنین ممکن است که بنا به تشخیص پزشک، داروی بیحسی موضعی به شما تزریق شود یا در صورت لزوم، تحت بیهوشی کامل قرار بگیرید. اگر به تشخیص پزشک نیاز به بیهوشی کامل باشد، در جلسه مشاوره با شما صحبت میکند و اعلام میکند که قبل از آزمایش نباید چیزی بخورید یا بنوشید. علاوه بر آن، شما به عنوان بیمار قبل از انجام این آزمایش باید راجع به وجود مشکلاتی مانند بیماریهای قلبی یا ریوی، احتمال باردار بودن، سابقه عفونت دهانه رحم، عفونت واژن یا لگن، مصرف داروهایی مانند وارفارین، آسپرین و… با پزشک خود صحبت کنید. این موارد شانس موفقیت هیستروسکوپی را افزایش می دهد و از بروز مشکلات جدی جلوگیری میکند.
نتیجه گیری
در این مقاله راجع به بارداری بعد از هیستروسکوپی صحبت کردیم. هیستروسکوپی روشی کم خطر و کم تهاجمی است که پزشک زنان به کمک آن میتواند مشکلات و بیماریهای رحم را تشخیص داده و راهکارهای درمانی مناسب برای رفع آنها را ارائه کند. افرادی که به دلایل مختلف با ناباروری مواجه هستند و سقطهای مکرر را تجربه میکنند، به واسطه این روش میتوانند علت این موضوع را شناسایی کرده و گامی موثر برای درمان خود بردارند. شانس بارداری بعد از هیستروسکوپی به طور چشمگیری افزایش پیدا میکند، البته در صورتی که این تکنیک توسط پزشک متخصص انجام شود.
سوالات متداول
آیا هیستروسکوپی برای بارداری عوارض جانبی خاصی دارد؟
هیستروسکوپی یک روش امن است، اما در برخی موارد ممکن است عوارض جانبی و مشکلات کوتاه مدتی را در پی داشته باشد. به طور کلی این روش برای بهبود شرایط جهت بارداری و برطرف کردن مشکلات رحمی انجام میشود و عوارض هیستروسکوپی چندان مشکل ساز نیست.
آیا هیستروسکوپی برای تشخیص دقیق مشکلات رحم و باروری مفید است؟
بله این روش برای تشخیص مشکلات درون رحمی در مورد بارداری مورد استفاده قرار میگیرد و به طور مستقیم، مشکلات و نقصهای رحم که بارداری را با مشکل مواجه میکنند شناسایی میکند.
در هیستروسکوپی چه مواردی مورد بررسی قرار میگیرند؟
شکل و اندازه رحم، وجود بافت یا جای زخم در رحم که منجر به ناباروری میشود، سرطان آندومتر، علت سقطهای مکرر و… از جمله مواردی هستند که در هیستروسکوپی مورد بررسی قرار میگیرند.