دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

روش های درمان سرطان تخمدان

روش های درمان سرطان تخمدان شامل جراحی، شیمی درمانی، هورمون درمانی، درمان هدفمند، ایمونوتراپی، و درمان تسکینی هستند. در این مقاله، در خصوص هر یک از شیوه‌های درمانی سرطان تخمدان صحبت می‌کنیم.

درمان سرطان تخمدان

جراحی برای درمان سرطان تخمدان

 جراحی روش اصلی برای درمان  سرطان تخمدان است. در پاراگراف بعدی، در خصوص انواع جراحی سرطان تخمدان صحبت می‌کنیم. انواع جراحی که برای درمان سرطان تخمدان استفاده می‌شود به شرح زیر هستند:

  • جراحی برداشتن یک تخمدان: در مراحل اولیه سرطان تخمدان که بیماری به بیش از یک تخمدان گسترش  پیدا نکرده، جراحی شامل برداشتن تخمدان آسیب‌دیده و لوله فالوپ آن است.  در این روش امکان بچه‌دار شدن وجود دارد.
  • جراحی برداشتن هر دو تخمدان: در صورتی که سرطان در هر دو تخمدان شما وجود داشته باشد، اما هیچ نشانه‌ای از سرطان اضافی نباشد، جراح هر دو تخمدان و هر دو لوله فالوپ را برمی‌دارد. این روش رحم شما را دست نخورده  باقی می‌گذارد، بنابراین می‌توان با استفاده از جنین یا تخمک منجمد خود یا با تخمک‌های اهداکننده باردار شد.
  • جراحی برداشتن هر دو تخمدان و رحم: در صورتی که سرطان شما گسترده‌تر باشد یا اگر نمی‌خواهید در آینده بچه‌دار شوید، جراح تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ، رحم، غدد لنفاوی مجاور و بخشی از بافت چربی شکم (امنتوم) را بردارد.
  • جراحی برای سرطان تخمدان پیشرفته: در مواردی که سرطان شما پیشرفته باشد، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن هر چه بیشتر سرطان توصیه کند. در بعضی موارد، قبل یا بعد از جراحی، درمان شیمیایی نیز انجام می‌شود.

نکته: نوع سرطان، مرحله پیشرفت بیماری و سایر عوامل مرتبط، تعیین کننده نوع جراحی نهایی است. در این زمینه، می‌توانید از راهنمایی‌ها و مشورت‌های متخصص زنان در سنندج استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: عمل برداشتن رحم در سنندج

شیمی درمانی برای درمان سرطان تخمدان

شیمی درمانی برای درمان سرطان تخمدان

شیمی درمانی نیز یک درمان کمکی برای سرطان تخمدان است. در روش شیمی درمانی از داروهای شیمیایی برای درمان و از بین بردن سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود، این داروها می‌توانند از طریق داخل وریدی، خوراکی یا از طریق کاتتر به داخل حفره شکمی تزریق شوند.

داروهای شیمی درمانی برای سرطان تخمدان شامل ترکیبات پلاتین مانند سیس‌پلاتین یا کربوپلاتین و تاکسان‌ها مانند پاکلیتاکسل یا دوستا‌کسل می‌شود. این داروها به صورت دوره‌های چند هفته‌ای و در چند سیکل تزریق می‌شوند. تعداد و مدت دوره‌های شیمی درمانی به مرحله سرطان، پاسخ بدن بیمار به درمان و توصیه‌های پزشک بستگی دارد.

شیمی درمانی ممکن است به عنوان درمان اولیه قبل از جراحی استفاده شود تا تومور را کوچک کند و کنترل رشد آن را برای انجام عمل جراحی آسان‌تر کند. همچنین، در برخی موارد که شرایط جراحی مناسب نیست یا تومور قابل برداشت نیست، شیمی درمانی به عنوان درمان اصلی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: کربوکسی تراپی واژن در سنندج

هورمون درمانی برای درمان سرطان تخمدان

استفاده از هورمون درمانی می‌تواند یک گزینه درمانی مناسب برای برخی از انواع سرطان‌های تخمدان باشد، به خصوص زمانی که سلول‌های سرطانی به استروژن وابسته هستند. این گونه سلول‌ها به استروژن نیاز دارند تا رشد و تقسیم سلولی خود را ادامه دهند. بنابراین، مسدود کردن یا کاهش تاثیر استروژن می‌تواند به کنترل رشد سلول‌های سرطانی کمک کند.

به طور معمول، هورمون درمانی شامل استفاده از داروها و ترکیباتی است که تاثیر استروژن را در بدن کاهش ‌دهند. برخی از داروهای استفاده شده در هورمون درمانی شامل آگونیست‌های هورمون LHRH، تاموکسیفن و مهارکننده‌های آروماتاز هستند.

استفاده از هورمون درمانی برای سرطان تخمدان، به خصوص در سرطان اپیتلیال تخمدان که شایع‌ترین نوع سرطان تخمدان است، به ندرت صورت می‌گیرد. اما برای تومورهای استرومایی تخمدان که در بافت همبند تخمدان رشد می‌کنند، ممکن است از این روش درمانی استفاده شود.

ایمونوتراپی برای درمان سرطان تخمدان

درمان‌های دارویی هدفمند برای درمان سرطان تخمدان

درمان‌های دارویی هدفمند برای سرطان تخمدان، بر نقاط ضعف در سلول‌های سرطانی تمرکز می‌کنند و عملکرد سلول‌ها را تغییر می‌دهند. این نوع درمان‌ها بر اساس خصوصیات مولکولی و ژنتیکی سلول‌های سرطانی هدفمند شده و به بدن کمک می‌کنند تا رشد سرطان را کنترل کند. باید توجه داشت که این نوع درمان برای هر فردی بسته به شرایط و ویژگی‌های خاص آن شخص تعیین می‌شود.

ایمونوتراپی برای درمان سرطان تخمدان

ایمونوتراپی یک روش درمانی است که برای مبارزه با سرطان استفاده می‌شود. هدف اصلی ایمونوتراپی، تقویت و بهبود واکنش سیستم ایمنی بدن در شناسایی و نابود کردن سلول‌های سرطانی است. سلول‌های سرطانی می‌توانند از مکانیسم‌های مختلفی استفاده کنند یکی از راه‌هایی که این سلول‌ها می‌توانند  سیستم ایمنی بدن را دچار اشتباه کنند، تولید پروتئین‌های خاص است. این پروتئین‌ها می‌توانند سیگنال‌های دروغین به سیستم ایمنی بدهند و موجب عدم شناسایی درست سلول‌های سرطانی شوند. ایمونوتراپی، این فرایند را مختل می‌کند.  ممکن است پزشک ایمونوتراپی را با سایر روش‌های درمانی مانند شیمی درمانی یا رادیوتراپی ترکیب کند.

بیشتر بخوانید: چسبندگی رحم

درمان تسکینی برای درمان سرطان تخمدان

مراقبت تسکینی یک رویکرد مهم در درمان سرطان تخمدان است. هدف اصلی مراقبت تسکینی، کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی بیماران است. این نوع درمان به صورت همزمان با سایر درمان‌های تهاجمی مانند جراحی و شیمی درمانی استفاده می‌شود تا علائم و عوارض جانبی این درمان‌ها را کاهش داده و تسکین ببخشد.

مراقبت تسکینی ممکن است شامل مجموعه‌ای از روش‌ها و مداخلات باشد که بر اساس نیازهای هر بیمار و علائم مشکلات مرتبط با سرطان تخمدان تعیین می‌شود. برخی از روش‌های مراقبت تسکینی شامل مصرف داروهای تسکین‌دهنده درد، تکنیک‌های تنفسی و آرامش، روش‌های مدیریت استرس، فیزیوتراپی، مراقبت‌های پوستی و روانشناسی باشد.

درمان تسکینی برای درمان سرطان تخمدان

نتیجه‌گیری

روش ‌های درمان سرطان تخمدان شامل چندین نوع مختلف هستند. این روش‌ها ممکن است به صورت جدا از هم یا در ترکیب با یکدیگر استفاده گردد. استفاده از هر یک از روش‌های درمانی مثل جراحی، هورمون درمانی، درمان تسکینی، ایمونوتراپی و… بسته به مرحله بیماری و تشخیص پزشک می‌تواند متفاوت باشند.

سوالات متداول

دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

متخصص زنان
جراح متخصص زنان، زایمان و نازایی
فوق‌ تخصص جراحی سرطان زنان (انکولوژی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *