سرطان دهانه رحم یکی از بیماریهایی است که در سالهای اخیر رواج بسیاری بین زنان یافته است. این بیماری دارای علائم متفاوتی بوده و به طور معمول گفته میشود اصلیترین علائم بیماری سرطان رحم خونریزیهای غیر طبیعی واژن است. برای مثال زمانی که افراد در بین سیکلهای قاعدگی پس از رابطه جنسی و یا پس از یائسگی دچار خونریزی شوند، احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد. در چنین شرایطی بهتر از افراد هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کرده و آزمایشهای لازم در جهت تشخیص این بیماری را انجام دهند. نمیتوان به طور دقیق دلیلی را برای ابتلا به بیماری سرطان دهانه رحم مشخص کرد اما به طور کلی میتوان بیان کرد عوامل محیطی و ارثی میتوانند تاثیر بسیار زیادی در ابتلای افراد به سرطان داشته باشند.
آنچه که باید درباره سرطان رحم بدانید
سرطان دهانه رحم در واقع بیماری است که به سبب رشد و تقسیم بی رویه و غیر طبیعی سلولهای سرطانی شده به وجود میآید. انواع مختلفی از سرطان دهانه رحم وجود داشته که سرطان کارسینوم به عنوان شایعترین آنها شناخته میشود. در این بیماری سلولهای سنگ فرشی که ۷۰ درصد سلولهای دهانه رحم را تشکیل میدهند، دچار تقسیم بیرویه و سرطانی شدن میشوند. نوع دیگری از سرطان دهانه رحم که آدنوکارسینوم نام دارد، شیوع بسیار کمتری داشته و حدود ۲۵ درصد موارد این بیماری را شامل میشود. تشخیص این نوع از سرطان بسیار دشوارتر و سختتر است. علت سخت بودن تشخیص سرطان آدنوکارسینوم این است که این بیماری در قسمتهای بالاتری از دهانه رحم ایجاد میشود.
به طور کلی آمارهای بسیاری از سرطان دهانه رحم گزارش شده که بر طبق آنها میتوان بیان کرد احتمال ابتلای یک زن ۸۵ ساله به سرطان دهانه رحم یک به ۱۶۲ است. خوشبختانه از سال ۱۹۹۱ برنامه جهانی غربالگری دهانه رحم شروع به کار کرد که در نتیجه این برنامه بروز سرطان دهانه رحم به مقدار بسیار قابل توجهی کاهش یافت. همچنین جالب است بدانید که غربالگری گستردهتر این سرطان و برنامهریزیهایی که برای تزریق واکسن ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد، سبب شده افراد بتوانند بسیار راحتتر از این بیماری جان سالم به در ببرند.
بیشتر بخوانید: عمل برداشتن رحم در سنندج
علائم سرطان دهانه رحم چیست؟
در اغلب مواقع سرطان دهانه رحم هیچ علائمی نداشته و به همین سبب ممکن است بسیاری از مبتلایان تا مدت زمان زیادی متوجه وجود این بیماری در بدن خود نشوند. پس از گذشت مدت زمانی احتمالاً مبتلایان بتوانند علائم بیماری سرطان رحم را در یکی از موارد زیر مشاهده کنند:
· یکی از اصلیترین علائم این بیماری خونریزی در فواصل بین سیکلهای قاعدگی است. یعنی زمانی که پریود نیستید خونریزی مشاهده کنید.
· خونریزی پس از رابطه جنسی نیز یکی دیگر از علائم سرطان دهانه رحم است.
· خونریزی پس از یائسگی نیز میتواند از جمله علائم این بیماری باشد.
البته توجه داشته باشید که در صورتی که این علائم را در بدن خود مشاهده کنید، حتماً به معنای وجود سرطان دهانه رحم نیست و بسیار بهتر است پس از مشاهده علائم این چنینی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا او شما را معاینه کرده و در خصوص بیماری شما نظر قطعی را اعلام کند.
آزمایش تشخیص سرطان دهانه رحم
پس از مشاهده علائم احتمالی سرطان دهانه رحم و مراجعه به پزشک، احتمالاً پزشک شما را برای انجام آزمایش پاپ یا پاپ اسمیر ارجاع خواهد داد. آزمایش پاپ در واقع آزمایشی است که به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم از آن استفاده میشود. یکی دیگر از آزمایشهای رایجی به منظور تشخیص این بیماری، آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی است. زیرا این ویروس میتواند احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. به منظور انجام آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی، پزشک با دستگاهی به نام اسپکولوم داخل واژن مبتلایان را مشاهده خواهد کرد.پس از مشاهده بافت داخل واژن پزشک با استفاده از برس کوچکی به جمع آوری سلولهای دهانه رحم میپردازد. پس از جمع آوری این سلولها، پزشک سلولها را زیر میکروسکوپ با دقت بررسی میکند تا ببیند آیا ظاهر غیر طبیعی دارند یا خیر.
پس از اتمام تمامی این آزمایشها در صورتی که نتایج غیرطبیعی باشند احتمالاً پزشک آزمایشی به نام بیوپسی را برای شما انجام خواهد داد. در بیوپسی تکه کوچکی از بافت غیر طبیعی رحم برداشته و آن را با دقت در آزمایشگاه بررسی میکنند. نتیجه بیوپسی مشخص خواهد کرد که به سرطان دهانه رحم مبتلا شدهاید یا خیر.
بیشتر بخوانید: جواب آزمایش پاپ اسمیر
دلایل ابتلا به سرطان دهانه رحم چیست؟
احتمالاً یکی از سوالهای رایجی که برای مبتلایان به سرطان رحم به وجود میآید، این باشد که علل به وجود آمدن این بیماری چیست. به طور کلی لازم است بدانید زمانی که تغییرات یا موتاسیون در DNA سلولهای دهانه رحم ایجاد شود، احتمالاً افراد مبتلا به سرطان دهانه رحم شوند. هر سلول حاوی دستور العملهایی است که به آن دستور میدهد که چه کارهایی باید انجام دهد که این دستور العملها را DNA میخوانند. با توجه به دستورهای موجود در DNA هر سلول، سلولها در دورههای زمانی مشخصی تکثیر و تقسیم خواهند شد.
سلولهای موتاسیون یافته به صورت غیر قابل کنترلی رشد کرده و تکثیر مییابند و در اغلب مواقع سلولهای موتاسیون یافته نمرده و از بین نخواهند رفت. در نتیجه تجمع این سلولها که به آنها سلولهای سرطانی گفته میشود، تودهای تحت عنوان تومور به وجود میآید. متاسفانه در برخی مواقع این امکان وجود دارد که سلولهای سرطانی به بافتهای مجاور هجوم برده از توده اصلی جدا شده و با متاستاز به مناطق مختلف بدن منتقل شوند.
با این وجود دلیل اصلی سرطان دهانه رحم مشخص نیست اما میتوان با اطمینان گفت که ویروس پاپیلومای انسانی در به وجود آمدن این سرطان نقش اساسی دارد. البته این به این معنا نیست که تمامی افراد مبتلا به ویروس پاپیلومای انسانی در نهایت دچار سرطان میشوند، زیرا اغلب افرادی که به ویروس پاپیلوما مبتلا هستند، هیچگاه سرطان نمیگیرند. شاید بتوان گفت عوامل مختلف محیطی، نوع زندگی افراد و همچنین ژنتیک میتوانند در مبتلا شدن یک فرد به سرطان موثر باشند.
بیشتر بخوانید: درمان سرطان تخمدان
نتیجهگیری
امروزه بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دهانه رحم هستند. این بیماری دارای علائم بسیاری بوده که شناخت این علائم میتواند در جهت نشان دادن عکسالعمل مناسب به شما یاری برساند. در این متن سعی کردیم شما را با تمامی نکاتی که لازم است در خصوص سرطان دهانه رحم بدانید آشنا کنید.