سرطان ولوو یا سرطان واژن از نوع سرطانهای زنان است که در منطقه بیرونی واژن (ولوو) رخ میدهد. این بیماری میتواند از بافتهای مختلفی در منطقه ولوو شروع شود، از جمله پوست، غدد بارتولین، بافت زیرین و غیره . علائم سرطان ولوو میتواند شامل تغییرات رنگ و شکل واژن، خارش، درد، خونریزی غیرمعمول و تورم باشد. عواملی مانند عفونتهای ویروسی، سن بالا، سابقه استفاده از تنباکو، سابقه عفونت با HIV و… میتوانند عوامل خطر برای ابتلا به سرطان ولوو باشند.
بیشتر بخوانید: آر اف واژن در سنندج
علائم سرطان ولوو
علائم سرطان ولوو ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییرات رنگ و شکل واژن: اگر رنگ و شکل واژن شما تغییر کرده و به شکل غیرمعمولی تغییر کرده است، این میتواند یک علامت ابتلا به سرطان ولوو باشد.
- خارش: اگر محل بیرونی واژن شما خارش دارد و این خارش نسبت به درمان با داروهای ضد قارچ و ضد عفونی کننده بهبود نمییابد، ممکن است نشانه سرطان ولوو باشد.
- درد: درد در منطقه بیرونی واژن میتواند نشانه سرطان ولوو باشد. این درد ممکن است به صورت مزمن و مداوم یا به صورت تیز و ناگهانی باشد.ولوو
- خونریزی غیرمعمول: خونریزی غیرمعمول از واژن، به خصوص پس از قاعدگی، ممکن است نشانه سرطان ولوو باشد.
- تورم: تورم در منطقه بیرونی واژن و نواحی اطراف آن نیز ممکن است نشانه سرطان ولوو باشد.
مهم است بدانید که این علائم ممکن است ناشی از دیگر عوامل نیز باشند، اما در هر صورت بهتر است در صورت تجربه هرگونه علائم مشکوک به سرطان ولووم، به پزشک مراجعه کرده و بررسیهای لازم را انجام داده و در صورت نیاز درمان مناسب را شروع کنید. همچنین، انجام آزمایشهای پاپ اسمیر و انجام اسکرینگ منظم جهت پیشگیری و شناسایی زودهنگام سرطان ولوو بسیار مهم است.
تشخیص سرطان ولوو
تشخیص سرطان ولوو با انجام بررسیهای جسمانی، آزمایشهای خونی و تصویربرداری مانند کولپوسکوپی و بیوپسی انجام میشود. در صورت تشخیص سرطان ولوو ، درمانهایی مانند جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی ممکن است به کار گرفته شود. به علاوه، داروهایی نیز برای کاهش علائم سرطان ولوو و افزایش کیفیت زندگی بیمار مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورت تجربه هرگونه علائم مشکوک به سرطان ولوو ، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و بررسیهای لازم را انجام داده و در صورت نیاز درمان مناسب را شروع کنید. همچنین، انجام آزمایشهای پاپ اسمیر و انجام اسکرینگ منظم جهت پیشگیری و شناسایی زودهنگام سرطان ولوو بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: هیستروسکوپی رحم
علل ابتلا به سرطان ولوو
علل ابتلا به سرطان ولووم شامل چندین عامل میباشد. برخی از این عوامل عبارتند از:
- عفونتهای ویروسی: برخی از ویروسها مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، میتوانند عامل ابتلا به سرطان ولووم باشند. یکی از اصلیترین عوامل خطر برای ابتلا به سرطان ولووم، عفونت با HPV است.
- سن: با افزایش سن، خطر ابتلا به سرطان ولووم نیز افزایش مییابد.
- سابقه عفونت: سابقه عفونتهای مهبلی، از جمله التهابات و عفونتهای باکتریایی و قارچی،میتوانند عامل ابتلا به سرطان ولووم باشند.
- سابقه قبلی بیماری: سابقه بیماریهایی مانند سرطان مرتبط با دستگاه تناسلی (نظیر سرطان رحم، سرطان پستان و سرطان تخمدان)، افزایش خطر ابتلا به سرطان ولووم را دارا میباشند.
- سابقه استفاده از تنباکو: استفاده از تنباکو نیز میتواند عامل ابتلا به سرطان ولووم باشد.
- سابقه عفونت با HIV: افرادی که با HIV عفونت دارند، از خطر ابتلا به سرطان ولووم بیشتری برخوردارند.
- عوامل ژنتیکی: برخی ازژنهای وراثی نیز ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان ولووم شوند. در برخی خانوادهها، سرطان ولووم به طور ژنتیکی به ارث میرسد و خطر ابتلا به سرطان در افرادی که در خانواده ای با سابقه سرطان ولووم هستند، بیشتر است.
به طور کلی، اصلیترین عامل خطر برای ابتلا به سرطان ولووم، عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. بنابراین، استفاده از واکسن HPV و انجام اسکرینگ مرتب در زنان بالای 25 سال میتواند به شناسایی زودهنگام سرطان ولووم و کاهش خطر خطر ابتلا به آن کمک کند. همچنین، اگر شما یا کسی در خانوادهتان سابقه سرطان ولووم دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و بررسیهای منظم انجام دهید.
بیشتر بدانید: فریز زخم دهانه رحم
درمان سرطان ولوو در سنندج
درمان سرطان وولوم به عواملی مانند نوع و مرحله بیماری، سن، وضعیت سلامتی و سایر عوامل بستگی دارد. درمان سرطان وولوم ممکن است شامل یک یا ترکیبی از روشهای زیر باشد:
- جراحی: درمان سرطان وولوم ممکن است با استفاده از جراحی انجام شود. هدف از جراحی برداشتن تمام سرطان ولوم و بافتهای مبتلا است. در برخی موارد، جراحی ممکن است به تنهایی برای درمان سرطان وولوم کافی باشد، اما در برخی موارد، برای جلوگیری از بازگشت سرطان، باید از ترکیب جراحی با روشهای دیگر مثل شیمی درمانی یا رادیوتراپی استفاده شود.
- شیمی درمانی: شیمی درمانی با استفاده از داروهایی انجام میشود که به سلولهای سرطانی حمله کرده و آنها را نابود میکنند. شیمی درمانی معمولاً به عنوان درمان ترکیبی با جراحی یا رادیوتراپی استفاده میشود.
- رادیوتراپی: رادیوتراپی با استفاده از پرتوهای با انرژی بالا، به سلولهای سرطانی حمله کرده و آنها را نابود میکند. رادیوتراپی ممکن است به تنهایی یا به عنوان درمان ترکیبی با جراحی و شیمی درمانی استفاده شود.
- درمان هدفمند: درمان هدفمند با استفاده از داروهایی که به طور خاص برای هدفهای مشخصی در سلولهای سرطانی طراحی میشوند، انجام میشود. این نوع درمان ممکن است برای برخی از نوعهای سرطان وولوم موثر باشد.
در برخی موارد، از ترکیبی از درمانهای مختلف برای درمان سرطان ولوم استفاده میشود. هدف از این درمانها، کاهش اندازه سرطان، کنترل علائم و جلوگیری از بازگشت سرطان است.
درمان سرطان ولوم ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی مانند خستگی، سردرد، تهوع و استفراغ، بیاشتهایی و سایر عوارض شود. برای کاهش این عوارض، بهتر است با پزشک خود در مورد درمان مناسب و کاهش عوارضهای جانبی صحبت کنید. همچنین، پس از درمان سرطان ولوم، باید به طور منظم با پزشک خود مشاوره کنید و بررسیهای منظم انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که سرطان به طور کامل درمان شده است و بازگشت سرطان جلوگیری شود.