هیستروسکوپی یک روش تشخیصی برای داخل رحم می باشد که به منظور تشخیص بیماری ها توسط پزشک انجام می شود. هیستروسکوپ یک لوله نازک است که وارد واژن شده و تصویر واضحی را از داخل رحم بیمار بر روی صفحه نمایش ایجاد می کند. پزشک می تواند با کمک این دستگاه، داخل رحم را به خوبی دیده و بیماری هایی مانند خونریزی های غیر طبیعی، عفونت و مشکلات رحمی را تشخیص دهد. دستگاه هیستروسکوپ متشکل از یک لوله باریک بوده که بر روی آن دوربینی با وضوح بالا و نور قرار دارد.
هیستروسکوپی رحم چیست؟
هیستروسکوپی رحم برای تشخیص و گاها درمان بعضی از بیماری های زنان بکار برده می شود که در صورتیکه پزشک نیاز به بررسی داخل رحم داشته باشد، از دستگاه هیستروسکوپ استفاده می کند. در این روش پزشک می تواند بصورت مستقیم داخل حفره رحم را بررسی کرده و تشخیص و درمان با کمک این روش بسیار راحت تر و ساده تر می باشد.
در واقع بدون هیچ گونه خونریزی و درد و همچنین برش بر روی شکم، از داخل رحم تصویربرداری می کند. این روش برای تشخیص و درمان مشکلات داخل رحم و اندوسرویکال بکار برده می شود که یک روش مداخله کم تهاجمی است. به دلیل ایمنی و اثر بخشی هیستروسکوپی، به یک روش استاندارد در جراحی زنان به منظور درمان و تشخیص تبدیل شده است.
بیشتر بدانید: لیزر خشکی واژن در سنندج
کاربردهای دستگاه هیستروسکوپ چیست؟
این دستگاه به منظور تشخیص و پیدا کردن علل بیماری های زیر بکار برده می شود:
- بررسی مسائل ناباروری
- تشخیص بیماری هایی مانند سرطان، پولیپ و فیبروم رحم
- علت پریودهای طولانی همراه با خونریزی شدید و درد
- بررسی درد های رحم و لگن
- بررسی نتایج غیر طبیعی پاپ اسمیر
- تشخیص علت سقط های مکرر
- چسبندگی رحم
- بررسی بدشکلی رحم
- استفاده قبل از انجام کورتاژ
هیستروسکوپی همچنین برای درمان نیز بکار برده می شود که از آن در موارد زیر بکار برده می شود:
- برداشتن فیبروم و پولیپ رحم
- برداشت بافت به جهت بیوپسی و بررسی بیشتر در زیر میکروسکوپ
- رفع مشکلات مربوط به ناباروری
- رفع چسبندگی رحم
- تعیین محل قرارگیری دستگاه IUD
مراحل عمل هیستروسکوپی در سنندج به چه صورت است؟
برای این عمل نیاز به ماندن در بیمارستان نداشته و معمولا همان روز شخص مرخص می شود. این کار توسط پزشک متخصص زنان انجام شده و در بعضی از افراد برای جلوگیری از درد، داروی بی حسی یا خواب آور داده می شود. در طول این عمل به ندرت از بیهوشی استفاده شده و مدت زمان آن بسته به نوع تشخیص و درمان داشته و بین 5 دقیقه تا نیم ساعت به طول می انجامد.
در ابتدا برای باز شدن دهانه واژن از وسیله ای به نام اسپکولوم استفاده کرده و سپس ابزار هیستروسکوپ وارد واژن شده و به سمت دهانه رحم هدایت می کنند. اگر در حین عمل نیاز به نمونه برداری یا خارج کردن بافت باشد، ابزاری را از طریق همان هیستروسکوپ وارد رحم می کنند، این مورد به مدت زمان بیشتری برای عمل نیاز دارد.
بیشتر بخوانید: زگیل تناسلی
آمادگی لازم برای عمل هیستروسکوپی
از موارد مهم در جلسه مشاوره، تاکید بر دوش نگرفتن فرد 24 ساعت قبل از عمل می باشد. باید برای این آزمایش طوری برنامه ریزی نمایید که به زمان عادت ماهانه شما برخورد نداشته باشد. برای باز شدن دهانه رحم، قبل از انجام این کار توسط پزشک، به شما دارویی داده می شود.
آیا هیستروسکوپی با درمان ناباروری در ارتباط است؟
از آنجایی که مشکلات رحمی بین 15 تا 20 درصد از علت های ناباروری در زنان می باشد، تشخیص این مشکلات و آسیب ها از طریق هیستروسکوپی به رفع این مشکلات کمک زیادی می کند. از جمله این مشکلات به چسبندگی ها می توان اشاره کرد که با کمک ابزارهای مخصوصی که به داخل رحم فرستاده می شود، این علل شناسایی شده و اقدامات مربوط به آن صورت می گیرد.
در مواردی که زوج هایی که از روش های متعددی برای درمان ناباروری خود استفاده کرده اند، بعد از دو دوره هیستروسکوپی، حفره رحم که از نظر پولیپ، میوم و یا هر علت دیگری دچار ناباروری شده است، بررسی شده و چسبندگی رحم یا هر علتی که باعث می شود جنین در رحم تشکیل نشود، مورد بررسی قرار می گیرد.
در واقع بعد از این عمل، از باز بودن لوله رحم اطمینان حاصل شده و بارداری نتیجه موفقیت آمیزتری را دارد.
عوارض احتمالی هیستروسکوپی ❌
این عمل نیز مانند هر عمل دیگری دارای عوارض می باشد، اما بطور کلی روشی کم خطر بوده که با حداقل درد و آسیب همراه است. که البته این موارد چندان رایج نمی باشد و به ندرت ایجاد می شود:
- خونریزی زیاد از واژن
- دردهای شکمی
- تب و لرز
- ناتوانی در دفع ادرار
- تنگی نفس
در مواقعی که هیستروسکوپی به جای تشخیص، جهت درمان نیز بکار برده شود مشکلات احتمالی ناشی از آن نیز بیشتر است که از جمله این موارد:
- آسیب به رحم: از عوارض شایع این روش نبوده و به دلیل سوراخ در دیواره رحم ایجاد می شود. این عارضه با آنتی بیوتیک درمان می شود
- آسیب به دهانه رحم: این مورد بسیار نادر بوده و به راحتی قابل ترمیم است
- عفونت: از علامت های ایجاد عفونت، ترشحات واژینال، تب و گاها خونریزی شدید می باشد که در صورت مشاهده هر کدام از این علائم با پزشک خود مشورت نمایید. این عفونت ها با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک درمان می شود
- خونریزی در حین یا بعد از جراحی: در مواقعی که خونریزی شدیدی در حین عمل و یا بعد از آن داشتید، با کمک دارو توسط پزشک قابل درمان می باشد.
در مواقعی که با خونریزی شدید و غیر عادی بعد از هیستروسکوپی مواجه شدید، حتما با پزشک خود تماس حاصل نمایید.
چند عامل و بیماری ممکن است باعث ایجاد مشکل در حین هیستروسکوپی شوند که شامل ترشحات واژن، تورم مثانه، التهاب رحم و بیماری های التهابی لگن می باشد. در چنین مواقعی نیاز است تا قبل از انجام هیستروسکوپی، با پزشک خود مشورت نمایید. همچنین در صورت داشتن تب، تهوع و استفراغ، ترشحات بد بوی واژینال، درد شکم، خونریزی شدید یا تکرر ادرار بعد از انجام جراحی، حتما با پزشک خود تماس حاصل نمایید.