دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

پولیپ رحم چیست | علل و علائم

پولیپ رحم، یک توده کوچک و گوشتی است که در دیواره داخلی رحم شکل می‌گیرد. این توده اندازه‌ای کوچک‌تر از ۱ سانتی‌متر دارد و ممکن است یک تا چند مورد از آن در رحم وجود داشته باشد. معمولا ایجاد پولیپ به علت افزایش رشد غیرطبیعی سلول‌های داخل رحم رخ می‌دهد.

در واقع، پولیپ‌ رحم، رشد غیرطبیعی در پوشش داخلی رحم است. زنان مبتلا به پولیپ معمولا با خونریزی نامنظم یا شدید واژن رو به رو هستند. صحبت‌های دکتر ریحانه یوسفی شارمی را درباره پولیپ رحم ببینید.

علل ایجاد پولیپ رحم چیست؟

اگر چه هنوز دلیل دقیقی برای ایجاد پولیپ رحم مشخص نشده است، اما طبق نظر پزشکان، برخی از موارد موجب به وجود آمدن آن می‌شود.

 سطح بالای استروژن

سطح بالای استروژن، یکی از علل ایجاد پولیپ رحم است. استروژن یک هورمون جنسی است که سطح بالای آن می‌تواند باعث رشد غیرطبیعی سلول‌ها در دیواره رحم شده و پولیپ رحم را به وجود می‌آورد. این ارتباط بین سطح استروژن و پولیپ رحم، به خصوص در زمانی که استروژن نسبت به پروژسترون  بیشتر است، مشاهده می‌شود.

چاقی

چاقی عامل موثر در ایجاد پولیپ رحم است. سلول‌های چربی بدن می‌توانند استروژن را آزاد نموده و سطح آن را بدن افزایش دهند. این افزایش استروژن می‌تواند به رشد غیرطبیعی سلول‌ها در دیواره رحم و ایجاد پولیپ رحم منجر شود.

سن

سن نقش مهمی در ایجاد پولیپ رحم دارد.  بروز این بیماری در زنان زیر ۲۰ سال بسیار نادر است، اما احتمال  بروز آن در سنین بین ۴۰ تا ۴۹ سالگی بیشتر است. در این بازه سنی، وضعیت هورمون زنان تغییر می‌کند و سطح استروژن نسبت به پروژسترون بالا می‌رود. این تغییرات هورمونی می‌توانند رشد غیرطبیعی سلول‌ها در دیواره رحم را تسهیل کنند و به ایجاد پولیپ رحم منجر شوند. بنابراین، در این رده سنی بالاتر، خطر ابتلا به پولیپ رحم افزایش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: پلاسما تراپی واژینال

علل ایجاد پولیپ رحم چیست؟

سابقه خانوادگی

اگر فرد در بین اعضای خانواد، قبلا پولیپ رحم داشته باشد، احتمال اینکه دیگر افراد آن خانواده نیز به این بیماری مبتلا شوند وجود دارد. علت دقیق این ارتباط هنوز کاملا مشخص نیست، اما به نظر می‌رسد ژنتیک و عوامل وراثتی در ایجاد پولیپ رحم نقش داشته باشند. از این رو، اگر در خانواده شما افرادی هستند که این بیماری را داشته‌اند، بهتر است توسط پزشک متخصص زنان ویزیت شوید و از راهنمایی‌های او استفاده کنید.

مصرف داروی تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه

مصرف داروی تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه می‌تواند خطر ابتلا به پولیپ رحم را افزایش دهد. تاموکسیفن یک داروی ضد استروژن است که در بیماران سرطان سینه استفاده می‌شود. تاموکسیفن به عنوان یک مهارکننده استروژن در بدن عمل می‌کند و با اتصال به گیرنده‌های استروژن در بافت‌های مختلف، مانع اثر استروژن روی سلول‌ها می‌شود. در عین حال، تاموکسیفن می‌تواند بر روی بافت رحم اثر گذاشته و باعث افزایش خطر ایجاد پولیپ رحم شود. اگر شما از تاموکسیفن استفاده می‌کنید و نگران این مسئله هستید، بهتر است با پزشک خود در مورد این مسئله صحبت کنید.

علائم پولیپ رحم

پولیپ رحم می‌تواند با علایم مختلفی همراه باشد. خونریزی نامنظم، از جمله لکه بینی، شایع‌ترین علامت در زنان مبتلا به پولیپ است. این خونریزی ممکن است در طول دوره قاعدگی یا خارج از آن رخ دهد. علاوه بر این، خونریزی شدید، خونریزی پس از یائسگی و افتادگی رحم نیز جزو علائم کمتر شایع پولیپ دهستند..

مهم است بدانید که بسیاری از پولیپ‌ها بدون هیچ علامت خاصی در بدن زنان رشد می‌کنند. این وضعیت می‌تواند خطرناک باشد زیرا پولیپ‌ها بدون تشخیص و درمان مناسب به این عضو مهم و حیاتی آسیب می‌رسانند. به همین دلیل، تشخیص زودهنگام و درمان پولیپ‌ها اهمیت دارد. در صورت داشتن هرگونه نامنظمی در خونریزی و علائم مشکوک، مراجعه به پزشک جهت ارزیابی و تشخیص دقیق توصیه می‌شود.

علائم پولیپ رحم

بیشتر بخوانید: هزینه تست پاپ اسمیر

پیشگیری از پولیپ رحم

اصولا پلیپ قابل پیشگیری نیست، اما با رعایت نکاتی می‌توان خطر ابتلا به آن را کاهش داد. داشتن  وزن متعادل و کنترل فشار خون می‌تواند کمک کننده باشد. همچنین، مراجعه منظم به پزشک متخصص زنان برای بررسی و ارزیابی وضعیت بسیار موثر است.

عوارض پولیپ رحم

بیشتر پولیپ‌ها خوش خیم و غیرسرطانی هستند و به جز خونریزی واژن و گرفتگی خفیف آسیب دیگری را به همراه ندارند و صدمه‌ای به بدن وارد نمی‌کنند. تعداد کمی از پولیپ‌ها (حدود 1 تا 3 درصد) ممکن است بدخیم یا سرطانی باشند. اگرچه این مورد نادر است، اما مهم است در مورد علائم خود بیشتر دقت کنید و به موقع به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پولیپ رحم چگونه برداشته می‌شود؟

خارج کردن پولیپ رحم با استفاده از هیستروسکوپ که یک روش غیرتهاجمی است، انجام می‌شود. برداشتن پولیپ با بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود. در این روش، پزشک از هیستروسکوپ استفاده می‌کند که یک وسیله با لوله باریک است که داخل آن دوربین تعبیه شده است. این وسیله به داخل رحم وارد شده و با کمک ابزارهای دیگر، پولیپ را از دهانه رحم خارج می‌گردد.

بهتر است، بدانید حتی پس از خارج کردن پولیپ، خطر عود مجدد آن وجود دارد. برخی از پولیپ‌ها می‌توانند دوباره رشد کنند. برای جلوگیری از عود پولیپ، پزشک متخصص زنان راهکارهایی را توصیه می‌کند.

عوارض پولیپ رحم

بیشتر بخوانید: کرایوتراپی دهانه رحم

نتیجه‌گیری

پولیپ رحم، رشد غیرطبیعی در پوشش داخلی رحم است که می‌تواند با خونریزی نامنظم یا شدید واژن همراه باشد. اندازه پولیپ‌ها می‌تواند متغیر باشد و بین چند میلی‌متر تا چند سانتی‌متر متغیر است. اکثر پولیپ‌های رحم خوش‌خیم هستند، اما در حدود 1 تا 3 درصد ممکن است بدخیم و به سرطان تبدیل شوند. اگر شما خونریزی نامنظم یا شدید واژن دارید، بهتر است به پزشک  متخصص زنان مراجعه کنید تا تشخیص دقیقی انجام شود و درمان مناسب برای شما تعیین گردد.

سوالات متداول

دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

دکتر سیده ریحانه یوسفی شارمی

متخصص زنان
جراح متخصص زنان، زایمان و نازایی
فوق‌ تخصص جراحی سرطان زنان (انکولوژی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *