سرطان رحم چیست؟ رحم یک عضو حیاتی و مهم در زنان است که در تولید مثل نقش اصلی را ایفا می کند. بنابر این مراقبت و سلامت این اندام از اهمیت زیادی برخوردار است. سرطان رحم، بعد از سرطان سینه از شایع ترین نوع سرطان ها در بین بانوان می باشد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این سرطان، نشانه ها و راه های درمان آن بپردازیم، تا هرچه بهتر و بیشتر در سلامتی این عضو حیاتی بدن کوشا باشیم.
زمانی که سلول های طبیعی رحم به سلول های غیر طبیعی تبدیل شوند و خارج از کنترل رشد کنند، سرطان رحم گفته می شود. سرطان آندومتر یا رحم از طریق خونریزی غیر طبیعی واژینال و یا ترشحات آن، تشخیص داده می شود. این سرطان به اندازه سرطان های سینه و تخمدان در بین زنان شایع نبوده و معمولا در سنین بالا و زمان یائسگی فرد رخ می دهد. در صورت تشخیص در مراحل ابتدایی و اولیه، قابلیت درمان دارد.
بیشتر بدانید: لیزر خشکی واژن در سنندج
بیشتر بخوانید: جوانسازی واژن در سنندج
آناتومی رحم چگونه است؟
رحم به عنوان اندام مهم در باروری و محل رشد کودک می باشد که به شکل گلابی وارونه در بدن قرار دارد. این بخش در پایین شکم و بین مثانه و راست روده قرار گرفته که از طریق دهانه رحم به واژن متصل می شود. در دو طرف رحم تخمدان قرار دارد که وظیفه تولید تخمک را بر عهده داشته و از طریق لوله فالوپ به رحم متصل می شود. رحم دارای دو لایه میومتر و آندومتر است.
میومتر لایه بیرونی و ماهیچه ای رحم بوده و آندومتر بخش داخلی و پوشش درونی رحم را تشکیل می دهد. اجزای رحم شامل فوندوس که بخش بالای رحم و محل ورودی لوله های فالوپ می باشد، بدنه که معمولا برای کاشت بلاستوسیست ها است و بخش پایینی آن که دهانه رحم نام دارد که قسمت پایینی رحم را به واژن متصل می کند. دهانه رحم از نظر ساختار و عملکرد با بقیه رحم متفاوت است.
علائم سرطان رحم
از شایع ترین نشانه های سرطان رحم خونریزی غیر طبیعی مهبل است. این خونریزی برای مواردی مانند بین دوره های قاعدگی، خونریزی در دوران یائسگی و خونریزی شدیدتر از حالت معمول در دوران قاعدگی می باشد. این موارد ممکن است به دلایلی به غیر از سرطان رحم نیز در بدن فرد رخ دهد، به همین دلیل نیاز است که در صورت داشتن چنین علائمی حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.
در چنین مواقعی پزشک با انجام آزمایش بیوپسی، به بررسی سرطان رحم در فرد می پردازد. بیوپسی در واقع برداشتن نمونه کوچکی از بافت پوششی داخلی رحم می باشد که با پاتالوژی نمونه، در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می گیرد. در مواقعی که شخص دچار یائسگی شده باشد، در ابتدا از سونوگرافی به جای بیوپسی استفاده می شود. در واقع میزان ضخامت لایه داخلی رحم در این روش اندازه گیری شده و در صورت غیر طبیعی بودن آن، بیوپسی انجام می شود.
نشانه های سرطان رحم پیشرفته
در مواقعی که سرطان به مرحله بدخیم خود رسیده باشد، دارای نشانه های بیشتری می باشد و خونریزی و ترشحات واژن به منزله نشانه های اولیه سرطان رحم در نظر گرفته می شود. نشانه های سرطان در مرحله پیشرفته شامل موارد زیر است:
- ادرار با درد
- کمردرد یا درد در لگن
- ایجاد مشکل هنگام دفع ادرار یا مدفوع
- ورم یک یا دو پا
- خستگی
- کاهش وزن
- بی اشتهایی
- تکرر ادرار
آیا علت سرطان رحم در بدن مشخص است؟
دلیل اصلی سرطان رحم در بدن مشخص نمی باشد، اما عوامل خطر، ابتلا به این سرطان را در فرد افزایش می دهد که از جمله این موارد میتوان به دو مورد زیر اشاره کرد:
عدم تعادل در هورمون استروژن: از موارد مهم و دارای اهمیت برای ریسک ابتلا به سرطان رحم، عدم تعادل هورمونی می باشد. بالا بودن میزان هورمون استروژن خطر ابتلا به سرطان رحم را در فرد بالا می برد. از عواملی که باعث برهم خوردن تعادل استروژن در بدن می شود عواملی مانند چاقی، دیابت و درمان جایگزین هورمون HRT می باشد.
استفاده طولانی مدت از داروی تاموکسیفن: مصرف طولانی داروی سرطان سینه تاموکسیفن، خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهد. برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری نیاز است تا وزن خود را بصورت متعادل حفظ کرده و از استفاده طولانی مدت روش های پیشگیری از بارداری نیز جلوگیری نمایید.
نتیجهگیری
سرطان رحم زمانی اتفاق میافتد که سلولهای عادی بدن تبدیل به سلولهای غیر طبیعی و غیر عادی شوند. رایجترین علامت سرطان رحم خونریزی عیر عادی است.
سوالات متداول
با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان رحم افزایش مییابد. بیشتر سرطانهای رحم بعد از 50 سالگی اتفاق میافتد.
بله. رژیم غذایی پرچرب میتواند خطر ابتلا به چندین سرطان از جمله سرطان رحم را افزایش دهد. غذاهای چرب همچنین کالری بالایی دارند که می تواند منجر به چاقی نیز شود.